Rezumatul etapelor

 

Etapa I a proiectului s-a desfasurat in perioada 01octombrie- 30 noiembrie 2013 si a avut ca obiectiv evaluarea si diagnoza tehnologiilor de realizare a textilelor tehnice bioactive.

 

Activitatile etapei au constat in: 

1. Evaluarea si diagnoza privind tendinţele pe plan naţional şi european/internaţional pentru textilele tehnice bioactive in special cele tricotate: materii prime/ tehnologii;

2.Evaluarea si diagnoza privind proiectarea si tendintele de obtinere a microcapsulelor bioactive: produse bioactive/ tehnologii/ metode de testare/ normative europene.

Din studiile efectuate in domeniul textilelor tehnice, reiese faptul ca in ultima perioada industria europeana joaca deja un rol major in economia mondiala, reprezentand circa 30% din cifra de afaceri totala în domeniul textil. Cresterea sectorului textilelor tehnice in Europa are ca motor, in principal, doua tehnologii de nisa: materialele netesute, cu o rata de crestere de 60% pe parcursul ultimului deceniu si materialele compozite, cu o rata de crestere de 75% pe parcursul ultimului deceniu.

De asemenea, la nivel global in industria textila se manifesta o tendinta de orientare rapida catre productia structurilor textile si a produselor functionale cu inalta valoare adaugata.

Textilele tehnice biactive constituie o subgrupa a textilelor tehnice care sunt functionalizate de prezenta unei substante sau a unui produs chimic, care au ca destinatie principala domeniul medical si ingrijirea sanatatii (cosmetica).

Acestea pot fi obţinute fie prin utilizarea de noi fibre chimice sau prin încorporarea unor agenţi funcţionali in textilele convenţionale. In ultimul deceniu, s-a inregistrat o continua crestere a pietei si cererii pentru textile inteligente sau tehnice. Acest fapt conduce la inovatii si dezvoltarea textilelor avansate avand incorporate noi functionalitati.

Spre deosebire de ciorapii N-Fini Aha Moment Anti-Cellulite Outwear Legging, Solidea Silver Wave Anti-Cellulite Capri with Compression, Lytess Slimming Capri sau FarmaCell Masaj Fitness Classic care sunt lideri pentru anticelulita sau sosetele Silversoft cu fire de argint, Venosan, Dipoprev, sau RelaxSan® - lideri pe piata ciorapilor pentru tratamentul piciorului diabetic, articolele “TEXBIOCOLL”- vor actiona asupra tesutului atat prin compresie cat si prin eliberarea substantelor active din microcapsulele incorporate in structurile textile.

Pana in prezent s-au efectuat diferite studii privind micro-incapsularea in textilele cosmetice/medicale, cum ar fi: microcapsule cu substate active pentru imbunatatirea conditiilor fiziologice ale pielii umane, drojdii micro-incapsulate pe fibre de bumbac si lâna, microcapsule de chitosan cu componenti activi, microcapsule de rasina melaminica de poli-L-lactida, pe polimetil metacrilat, microcapsule de gelatina cu continut de vitamina C.

Utilizarea microcapsulelor de hidrolizat de colagen in domeniul textile propuse pin acest proiect constituie o noua directie.

 

Raportare ETAPA I 

Evaluarea si diagnoza tehnologiilor de realizare a textilelor tehnice bioactive

● Activitate I.1 - Evaluarea si diagnoza privind tendinţele pe plan naţional şi european/internaţional al textilelor tehnice bioactive: materii prime/produse bioactive/ tehnologii/ metode de testare/ normative europene;

● Activitatea I.1.0 - Evaluarea si diagnoza privind tendinţele pe plan naţional şi european/internaţional pentru textilele tehnice bioactive tricotate: materii prime/ tehnologii;

● Activitatea I.1.1 - Evaluarea si diagnoza privind proiectarea si tendintele de obtinere a microcapsulelor bioactive: produse bioactive/ tehnologii/ metode de testare/ normative europene

 

Rezultate 

● Raport Stiintific si Tehnic (Evaluari si diagnoze).

 

Etapa II a a proiectului s-a desfasurat in perioada decembrie 2013 – noiembrie 2014 si a avut ca obiectiv proiectarea articolelor textile tehnice bioactive-modele experimentale si realizarea, evaluarea tehnologica, selectarea de structuri/articole tricotate si formulari cosmetice / medicale bioactive precum şi diseminarea rezultatelor.

 

Activitatile etapei au constat in: 

In cadrul etapei II s-au desfasurarea activitati complexe, interdisciplinare de cercetare, in scopul dezvoltarii unor noi materiale textile  functionalizate/bioactive, realizate prin aplicarea tehnologiei de micro-incapsulare avand la baza hidrolizat de colagen si substante active, din care au rezultat 13 variante modele functionale de structuri/articole textile si 8 variante modele functionale de formulari cosmetice si medicale bioactive sub forma de microcapsule.

Proiectarea si obtinerea structurilor/articole textile si a formularilor cosmetice si medicale bioactive,  s-au realizat prin aplicarea unei noi conceptii de design industrial care presupune o anumita proiectare si un anumit mod de executie, bazat pe folosirea unor tehnologiilor inalte si a unor utilaje  perfectionate, care pot asigura echilibrul dintre functie, forma si structura acestora.

Noile materiale textile sunt destinate domeniului medical si cosmetic.

 

Raportare ETAPA II 

● Activitate II.1.Proiectare orientata tehnologic a structurilor/articolelor textile tricotate pentru functionalizare bioactive;
● Activitate II.2. Proiectarea formularilor cosmetice/medicale naturale cu rol de agent bioactiv in textilele tehnice;
● Activitate II.3. Realizarea, evaluarea si selectarea variantelor de structuri/articole tricotate destinate functionalizarii bioactive;
● Activitate II.4. Realizarea evaluarea si selectarea formularilor cosmetice/medicale bioactive;
● Activitate II.5. Diseminare rezultate

 

Rezultate

Rapoarte tehnice;
Documentatii tehnice de proiectare;
Documentatii tehnice de realizare modele experimentale;
Rapoarte de evaluare/experimentare modele experimentale,
Cerere de brevet de inventie;

 

Etapa III a a proiectului s-a desfasurat in perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015 si a avut ca obiectiv relizarea textilelor bioactive - (experimentare prototip) si elaborare manual de prezentare/utilizare pentru textile tehnice bioactive.

 

Activitatile etapei au constat in: 

Activitatile etapei III au avut drept scop stabilirea tehnologiei optime de microincapsulare si realizarea documentatiei tehnice pentru introducerea in fabricatie de produse textile bioactive, functionalizate cu microcapsule pe baza de hidrolizat de colagen si substante active naturale, destinate domeniului medical si cosmetic, cu efecte benefice semnificative asupra sanatatii purtatorilor, atat in actiuni preventive, cat si terapeutice.

In urma testarii si demonstrarii functionalitatii produselor realizate, s-au selectat pentru omologare 10 variante prototip.

Solutiile tehnice originale au fost protejate la OSIM, prin depunerea cererii de brevet nr. A00914/2015: cu titlul „Textile functionalizate si procedeu de microincapsulare al acestora”.

Rezultatele etapei au fost diseminate si premiate.

 

Raportare ETAPA III

● Activitate III.1. Definitivare tehnologie, realizare variante prototip si caracterizarea microcapsulelor bioactive ;
● Activitate III.2. Testarea si selectarea variantelor optime de textile tehnice bioactive;
● Activitate III.3. Identificarea şi protejarea drepturilor de proprietate intelectuală pentru noile produse / tehnologii;
● Activitate III.4. Stabilirea tehnologiei optime de fixare a microcapsulelor bioactive pe/in suportul textil si elaborarea documentatiei tehnice;
● Activitate III.5.Testarea loturilor test de textile tehnice bioactive si demonstrarea functionalitatii produsului;
● Activitate III.6. Elaborarea documentatiei tehnice de realizare;

 

Rezultate

Raport tehnic;
Rapoarte de incercare;
Cerere brevet de inventie;
Transferul tehnologie de microincapsulare;
Prototipuri bioactive;
Rapoarte de testare si demonstrare;
Standarde de firma si manuale de prezentare.